Acest material didactic este destinat elevilor clasei a VII-a.

vineri, 5 noiembrie 2010

     Programul reprezintă totalitatea instrucţiunilor prin care se specifică un algoritm concret de prelucrare a  informaţiei.

      Deci, uprogram pe calculator reprezintă un set de instrucţiuni prin care se comunică unui calculator cum să efectueze un anumit grup de operaţii. Acestea se numesc cod sau 'sursă'. Această compunere de instructiuni este scrisă de un programator. De obicei persoana care scrie programul folosește fie un editor text (pentru un program simplu),fie un mediu integrat de dezvoltare. Multe limbaje de programare utilizează sursa scrisă de o persoană ca să creeze un format inteligibil de către calculator. Acest proces de transformare al codului înţeles de oameni în limbaj binar se numeşte compilare.          Un program eficient trebuie să implementeze un algoritm eficient.
      Programul informatic este reprezentarea unui algoritm într-un limbaj de programare.
      Programul se înscrie în memoria internă a calculatorului înainte de execuţia sa. După pornire, procesorul extrage din memorie şi execută instrucţiunile în mod automat, fără intervenţia omului. Prin urmare, prezenţa memoriei interne este o condiţie obligatorie esenţială pentru funcţionarea calculatorului.

Clase de programe informatice:
Program abstract
Programul abstract este program în formă generală a cărui studiu permite studiul proprietăţilor oricărui program derivat din el.
Program asamblor
Program de conversie în cod mașină a programelor specificate în limbaj de asamblare.
Program de aplicaţie
Este program destinat rezolvării unor probleme specifice, producerii unor rapoarte specifice, unor fişiere specifice necesare rezolvării cerinţelor unuia sau mai multor utilizatori.
Program de diagnosticare
Program utilitar folosit pentru a depista cauzele disfuncţionalităţii unui sistem de calcul sau sau diverselor module ale acestuia.
 7 faze de urmat la crearea unui program
1.   Identifică ce vrei să faci după ce te-ai asigurat că ai înţeles nevoia clientului
2.   Schiţeaza structura algoritmului
3.   Descrie în amănunt cum o să faci programul şi ce limbaj de programare o să foloseşti
4.   Scrie programul
5.   Testează versiunea completă (inclusiv din perspectiva utilizatorului)
6.   Documentează (cum se foloseşte programul şi de ce)
7. Ţine-l la curent cu nevoile clienţilor şi mergi înapoi la pasul 5.